Virtuaalisesta kohtaamisesta alku upealle työuralle

Virtuaalisesta kohtaamisesta alku upealle työuralle

Blogi

”Kyllä tekevälle töitä löytyy”, kuuluu paljon käytetty sanonta. Sometaduuniin-hanke auttaa työnantajaa löytämään tarpeisiinsa sopivan työntekijän. Osallistuimme hankkeen järjestämään virtuaaliseen rekrytointitapahtumaan tiistaina 23.10.2018. Mukana tapahtumassa oli kymmenkunta rohkeaa ja modernia yritysten edustajaa sekä tuplamäärä liiketalouden opiskelijoita Laureasta. Kyseinen virtuaalinen työhaastattelutilanne oli räätälöity helpottamaan opiskelijoiden pääsyä työhön tai harjoitteluun, ja työnantajia löytämään innokkaita  alansa opiskelijoita ja tuoreita kykyjä sekä lisäämään yrityksensä tunnettuutta.

Ennen tapahtuman alkua osallistujien oli mahdollista testata hyvissä ajoin omien laitteidensa toimintaa ja saada apua tapahtuman järjestäjiltä. Zoom-alusta oli käyttäjäystävällinen ja helppokäyttöinen. Joillekin opiskelijoista virtuaalinen työnhakutilaisuus oli varmasti jännittävämpi kuin toisille. Jännitystä saattoi aiheuttaa se, millaisen kuvan antaa itsestään, mitä jos yhteys katkeaa tai läppäristä loppuu akku, mahdolliset keskeytykset (tuleeko tilaan joku henkilö, haukkuuko koira postinkantajaa tms.) ja mitä näkyy web-kameran taustalla. Jännityksen määrään vaikutti todennäköisesti se, millaiset tavoitteet kohtaamiselle oli asettanut sekä aiemmat kokemukset ja kenties oma luonnekin. Tekemällä kuitenkin oppii, ja seuraavalla kerralla vastaavanlainen virtuaaliseen rekrytointiin tähtäävä tilaisuus sujuu jo enemmän rutiinilla.

 

Zoomin pääkokoushuoneen seinällä osallistujat näkivät tapahtuman kulkuun liittyviä ohjeita, ja äänessä olevat henkilöt näkyivät ruudulla puheenvuorojensa aikana.

 

Varsinaisen tilaisuuden alettua kello 14 yritykset olivat alustavasti jo esittäytyneet äänitestauksen yhteydessä. Aluksi opiskelijat saivat kertoa lyhyesti itsestään ja siitä, mikä heille on tärkeintä hyvässä työpaikassa. Keskeisimmäksi toiveeksi monilla nousi hyvä työympäristö. Lisäksi monipuoliset työtehtävät, uralla eteneminen ja mahdollisuus kehittää taitojaan olivat työnhakijoiden toiveina.

Seuraavaksi yritykset pääsivät esittelemään yrityksensä toimintatapoja ja tämänhetkiset tarjolla olevat työ- ja harjoittelupaikkansa. Työnhakijoilla oli esitysten aikana mahdollisuus keskustella yritysten kanssa välittömästi chatin kautta ja siirtyä yritysten kanssa yksityiseen videopuheluun. Lopuksi kaikki halukkaat työnhakijat pääsivät keskustelemaan yksityisesti heitä kiinnostavien yritysten kanssa. Osallistujat jaettiin pieniin ”huoneisiin” juttelemaan kasvokkain. Tässä osuudessa pystyttiin vaihtamaan yhteystiedot ja sopimaan mahdolliset työhaastattelut. Kukin työnhakija sai valita kaksi mielenkiintoista yritystä, joiden kanssa halusi päästä keskustelemaan kasvotusten.

Kaiken kaikkiaan ajasta ja paikasta riippumattomat kohtaamiset ovat tulevaisuutta.Tässäkin kohtaamisessa huomasi, että osallistumispaikat vaihtelivat todellakin kodin rauhasta erilaisiin toimistoympäristöihin. Kesäaikaan voisi kuvitella, että jonkun taustalla voisi näkyä tulilla oleva grilli, järvenranta ja kuikka taikka palmupuu ja riippumatto. Tästä jatkamme taas yhtä kokemusta rikkaampana kohti talvea ja hiomme omia hissipuheitamme. Joku meistä kenties avaa pian ovea uudessa työ -tai harjoittelupaikassaan.

 

Kirjoittajat ovat Laurean opiskelijoita Hyvinkään kampukselta. Sometaduuniin-hankkeen toimijat kiittävät opiskelijoita mukavasta ja tehokkaasta yhteistyöstä projektissa!

Lisätietoa: Virtuaalisten kohtaamisten kehittämistä voi seurata hankkeemme kotisivuilla www.sometaduuniin.fi sekä Facebookissa.