Etähaastattelu on työnantajan ja hakijan Onni – Jakso 4: Valmiina työhaastatteluun!

Etähaastattelu on työnantajan ja hakijan Onni – Jakso 4: Valmiina työhaastatteluun!

Blogi

Viime blogissani kerroin Someta Duuniin -hankkeen järjestetystä virtuaalisesta työnantajatapaamisesta, johon osallistuin Adobe Connectin välityksellä.

Muutama tunti haastattelun jälkeen sain puhelun Maikin Mainostoimistolta. Sain kutsun livehaastatteluun! Haastattelija kertoi jakaneensa mielipiteet kanssani työnantajamielikuvan parantamisesta ja mainitsi myös heillä olevan suuren asiakkaan toimeksiannon juuri tästä aiheesta. Olin hänen mukaansa tehnyt hyvän vaikutelman aktiivisella osallistumisellani. En usko, että olisin päässyt livehaastatteluun pelkällä CV:llä ja hakemuksella. Ystävästäni Annista oli taas suuri hyöty. Sometaduuniin -hankkeessa hän oli tutustunut paljon osaamispohjaisiin ansioluetteloihin ja neuvoi minut alkuun siihen, miten näytän osaamistani työnantajalle mahdollisimman edustavasti. Anni suositteli kertaamaan yleisimpiä työhaastattelukysymyksiä ja antoi muutamia vinkkejä jo juttelun aikana.

 

Miksi olisit meille hyvä työntekijä?
Tähän kysymykseen vastatessa kannattaa muistaa, että pelkästään taitojen ja luonteenpiirteiden luetteleminen ei välttämättä vakuuta haastattelijaa. Haastateltavan kannattaa keskittyä konkreettisiin esimerkkeihin tuomastaan lisäarvosta. Markkinointitehtäviin haettaessa kannattaa viitata omiin töihin, ja niiden vaikuttavuuteen, sen sijaan että kertoisi pelkästään osaavansa.

Mitkä ovat vahvuuksiasi?
Käytä tässäkin konkreettisia esimerkkejä sen lisäksi, että kerrot missä olet hyvä. Esimerkiksi ”Olen erinomainen some-markkinoinnin tuottaja, tässä muutama työnäyte, jotka saivat erittäin hyvää palautetta ja näkyvyyttä”. Kaikissa meissä on paljon hyvää, mutta listaaminen ei vakuuta ketään. 😊

Mitkä ovat heikkoja puoliasi?
Rehellisyys on valttia, älä kuitenkaan ylikorosta huonoja puoliasi, sillä olet markkinoimassa itseäsi. Älykäs ihminen osaa tunnistaa omat heikkoutensa ja kääntää ne vahvuudeksi. Esimerkiksi ’’En ole pikkutarkka, mutta olen hyvä hahmottelemaan kokonaisuuksia’’.

Mitä tiedät yrityksestämme?
Älä tutustu yritykseen vain sen takia, että osaat vastata tähän kysymykseen. Käytä hankkimaasi tietoa hyväksi kertoessasi esimerkiksi vahvuuksistasi. Yrityksen toimialalla voi olla esimerkiksi joku yleinen ongelma, johon voit viitata haastattelun aikana ja kertoa näkemyksiäsi ongelmien ratkaisemiseksi.

Miten esimiehesi tai työkaverisi kuvailisivat sinua?
Listaus toimii kyllä tässä kysymyksessä tiettyyn pisteeseen asti. Jos haluat olla askeleen edellä, kysy asiat työkavereiltasi etukäteen ja tee niistä visuaalinen esitys, esimerkiksi sanapilvi.