”Tehokas työnhaku on monikanavaista, sillä myös työnantajat hyödyntävät rekrytoinnissa verkostoja ja arvostavat aktiivisuutta”, totesi Sitran johtava asiantuntija Mikko Hyttinen 2016 keskustellessaan Sitran teettämästä laajasta työelämätutkimuksesta. Sama tutkimus avaa sitä, kuinka aktiivisesti verkostoitumista hyödyntävät ihmiset kertovat, että verkostot ovat hyödyttäneet heitä ja auttaneet heitä menestymään työelämässä. Tämä viestii siitä, miten tärkeään asemaan verkostoitumistaidot ovat nousemassa työelämässä. Ilman verkostoja et ehkä pysty hyödyntämään potentiaaliasi parhaalla mahdollisella tavalla.
Verkostoituminen ei ole enää nykyään vain nuorten suittujen liikemiesten “aktiviteetti”, vaan kaikki meistä verkostoituvat. Verkostoitumista tapahtuu aina, kun tapaamme uuden ihmisen. Meidän täytyy vain opetella hyödyntämään verkostojamme oikein. Uusi ihminen verkostossamme on aina uusi mahdollisuus. Verkostossasi on todennäköisesti ihmisiä työelämästä, harrastusten parista sekä esimerkiksi opiskelujen ajalta – ja olet voinut kasvattaa verkostojasi vaikkapa Lapin vaelluksella telttaleirillä tai jalkapallokentän reunalla seisoskellessasi. Tuttusi ovat verkostoasi. Mieti, missä verkostosi voisi auttaa sinua ja missä sinä voisit auttaa verkostosi ihmisiä. Miten te voisitte jakaa osaamistanne?
Tulevaisuudessa verkostoituminen ei ole tärkeää vain työtä etsittäessä ja haettaessa, vaan myös työssä pysymiseen ja työn tekemiseen tarvitaan enenevässä määrin verkostoja. Mieti tiimeissä tehtävää työtä, ilmiöiden ja kysymysten joukkoistamista, hankeverkostoissa tehtävää työtä ja vaikkapa erilaisten joukkueiden tekemisiä; kaikki nämä ovat erilaisia verkostoja, jotka työskentelevät yhdessä. Somen puolella verkostoitumista ammatillisesti helpottaa esimerkiksi LinkedIn. Myös Twitteriä, Facebookia, Instagramia ja monia muita alustoja voi käyttää työelämäverkostoja kasvattaakseen. Vain oma mielikuvituksesi on rajana.
Meillä suomalaisilla on kuitenkin vielä paljon tekemistä verkostoitumisvalmiuksiemme kehittämisessä. Hyttinen mainitseekin, että edellä mainitun Sitran tutkimuksen mukaan vain kuusi prosenttia suomalaisista kertoi verkostoitumistaitojen olevan heidän vahvuutensa. Tästä on vielä pitkä matka verkostojen parhaaseen mahdolliseen hyödyntämiseen työelämässä.
Voit itse lähteä kasvattamaan verkostoitumisosaamistasi ja -pääomaasi osallistumalla vaikkapa Someta Duuniin -verkkotapahtumaan Slack-alustalla 15.4.-3.5. Tapahtumassa voit verkostoitumisen lisäksi kasvattaa omaa ammatillista osaamistasi monin tavoin, tai voit vaikkapa rekrytoida osaajia yritykseesi tai tulla itse rekrytoiduksi. Omalta kotisohvaltasi jos niin haluat. Lisätietoa tapahtumasta löytyy täältä: https://sometaduuniin.fi/tule-mukaan-sometaduuniin-hankkeen-slack-tapahtumaan/.
Verkostoissa on voimaa.
_________________________________
Kirjoittaja, Tiina Nilsson, on työelämäpalveluiden suunnittelijana TAMKissa ja toimii Sometaduuniin hankkeessa työelämän ja viestinnän asiantuntijana.